S nárastom elektromobility na Slovensku priťahuje Salón elektromobilov stále viac nadšencov elektromobilov a udržateľného životného štýlu. Tento rok sa Salón predviedol rekordnou účasťou návštevníkov, ktorí si prezerali vystavené modely, ale aj rekordnou účasťou záujemcov o prednášky a diskusie, ktorí sa aktívne zapájali do prezentácii samotných rečníkov.

Epicentrom elektromobility na Slovensku sa počas uplynulého víkendu stal už po štvrtýkrát pod záštitou Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Salón elektromobilov. Takto zhodnotil podujatie Michal Chabada, zakladateľ portálu MôjElektromobil.sk a jeden z organizátorov: „Štvrtý ročník výstavy Salón elektromobilov 2023 v Bory Mall sme začali vo veľkom štýle, celkovo sa na výstave objavilo až 70 elektrických vozidiel od 20 značiek. Sobotný odborný program priniesol zaujímavé diskusie a praktické skúsenosti od majiteľov elektromobilov a fotovoltiky. Prvýkrát sme prepojili nedeľný program s vystúpením pre deti a podľa reakcií rodičov a úsmevov na tvári detí môžeme len hodnotiť, že to bolo oživenie celej akcie. Tešíme sa na ďalšie mestá ktoré tento rok navštívime – Trenčín, Košice a prvýkrát zavítame aj do Martina.“

Vybrané elektromobily boli dokonca sprístupnené na testovacie jazdy. Návštevníci si v rámci testovacích jázd mohli vyskúšať až 23 elektromobilov od značiek ako Škoda, Tesla, Citroen, DS, Peugeot, alebo Opel. Značka KIA ponúkala na testovanie návštevníkom aj ženské auto roka 2023 – Kia Niro v čisto elektrickej verzii. Pre mnohých návštevníkov boli práve testovacie jazdy tým najvzrušujúcejším zážitkom.

Fanúšikovia elektromobility, ale aj široká verejnosť, si okrem vystavovaných elektromobilov mohli vychutnať aj zaujímavé prednášky a diskusie vedené odborníkmi a poprednými predstaviteľmi elektromobility na Slovensku.

Za generálneho partnera podujatia ZSE Drive vystúpil v rámci Salónu produktový manažér Rastislav Žembery. V rámci svojej prezentácie predstavil inovatívne a komplexné riešenia nabíjania elektromobilov pre obyvateľov rodinných domov, bytových domov s vlastným parkovaním, ale aj bytových domov bez vlastného parkovacieho miesta.  

Pre majiteľov elektromobilov, ktorí vlastnia rodinný dom, je najjednoduchším riešením nabíjať elektromobil doma vo svojej garáži. Podľa Rasťa Žemberyho využijú maximálny potenciál elektromobilu tí, ktorí svoj elektromobil nabíjajú doma v noci a každé ráno majú k dispozícii auto s plným dojazdom. Výhoda je nielen šetrenie času, ale nepochybne aj úspora nákladov, pretože domáce nabíjanie so ZSE Drive je aktuálne na slovenskom trhu aj vďaka regulovaným cenám pre domácnosti najlacnejšie.

Zrejme najčastejšou diskutovanou výzvou elektromobility je aj to, ako by mohli nočné nabíjanie riešiť obyvatelia starších bytových domov bez vnútorných parkovacích státí v garážach. V rámci svojej prednášky predstavil Rasťo Žembery tri riešenia od ZSE Drive, ktoré umožňujú použitie wallboxu v takmer akýchkoľvek bytových domov. V závere prezentácie sa dotkol aj témy rozširovania nabíjania v mestských oblastiach, kde vidí obrovskú príležitosť v pláne obnovy pre mestá a obce. Cieľom aktuálnej výzvy je vybudovanie až 1 800 AC a 160 DC verejne prístupných nabíjacích bodov. V aktuálnom ročníku Salónov Elektromobility 2023 sa ZSE Drive prezentoval spolu so svojím partnerom, spoločnosťou Coca-Cola HBC Česko a Slovensko. So spoločnosťou Coca-Cola spolupracujeme od roku 2020 a spája nás okrem vášne pre elektromobilitu aj agenda udržateľnosti. V spoločnom stánku sme počas troch dní privítali množstvo návštevníkov všetkých vekových kategórií, ktorým sme odpovedali na zvedavé otázky a radi sme sa púšťali aj do zaujímavých debát. Veľkú pozornosť v našom stánku pútal aj novučičký Volkswagen ID.Buzz v exkluzívnom prevedení.

Ak ste Salón elektromobilov v Bratislave nestihli, nezúfajte. Najväčšia udalosť elektromobility na Slovensku sa toto leto zopakuje ešte 3-krát, a to 16. – 18. júna v Trenčíne, 8. – 9. júla v Martine a 8. – 10. septembra v Košiciach. Tešíme sa na vás.

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: