Letné teploty sa každým rokom zvyšujú, horúčavy na našom území sa počas najhorúcejších dní blížia k 35 °C. Počas leta je organizmus vyčerpaný a je potrebné ho schladiť. Ochladenie ľudského tela počas leta môžeme dosiahnuť viacerými spôsobmi. Máme pre vás efektívne tipy, ktoré vám pomôžu bojovať s neznesiteľnými teplotami:

1. Pite dostatočné množstvo tekutín

Zostať hydratovaný nielen počas leta je pre ľudský organizmus kľúčové. Pre dospelého človeka sa počas horúčavodporúča vypiť 2,5 – 3 l vody, záleží to však aj od iných faktorov (váha, fyzická či duševná záťaž, vek, choroby a mnoho iných faktorov). Najlepším riešením je piť čistú vodu alebo nesladený čaj. Vyvarujte sa sladkým nápojom či alkoholickým drinkom, ktoré počas horúčav organizmus zbytočne zaťažujú. Nenechajte vaše teplo vysmädnúť. Na našom území nájdete vo väčšine vodovodov pitnú vodu, preto je skvelým riešením nosiť so sebou fľašu a počas celého dňa mať tekutiny stále pri sebe. Pitie nápojov rovnomerne rozložte počas celého dňa, aby ste predišli dehydratácií a aj nepríjemným bolestiam hlavy.

2. Spravte si výlet na kúpalisko alebo k jazeru

Ideálnym riešením ako stráviť teplé letné dni je spraviť si výlet na kúpalisko či k prírodnému jazeru. Pobyt pri vode pôsobí na organizmus priaznivo, pokiaľ to nepreženieme s hodinami strávenými na priamom slnku. Počasnajsilnejších slnečných lúčov, ktoré na nás číhajú od 12:00 do 16:00 hod., sa odporúča ostať v tieni.S pobytom na priamom slnku by sme to nemali preháňať, nakoľko si tým môžeme privodiť zdravotné problémy ako úpal alebo prehriatie organizmu. Pozor by si mali dať najmä deti a seniori, u ktorých sa znižuje schopnosť tela regulovať telesnú teplotu. Počas pobytu na slnku sa chráňte krémom s dostatočným ochranným faktorom proti UV žiareniu.

3. Zaobstarajte si kvalitnú klimatizáciu

Aj vy si hovoríte, tento rok to nejako prežijem a budúci rok si zaobstarám klimatizáciu? Horúce letné dni sú už za dverami, a preto je práve teraz správny čas rozhodnúť sa pre kvalitného spoločníka, ktorého počas horúčav ocení celá rodina. Seniori, deti, aj tí na homeoffice.Počas najteplejších častí dňa ostaňte doma a ochlaďte miestnosti klimatizáciou. Stačí si doma klimatizáciu nastaviť na odporúčanú teplotu o 6 °C nižšiu ako je aktuálna vonkajšia teplota a okamžite získate tepelnú pohodu u vás doma. Na výber máte široké portfólio kvalitných klimatizácií značiek:Samsung,DaikinčiHisense. V ZSE získate skvelý benefitElektrinu pre klímu zadarmov objeme 300 kWh a po celý rok tak chladíte či vykurujete vašu domácnosť. Klimatizáciu môžete maťaj na splátky, už za 1 € denne.

4. Dajte si sprchu, ale nie studenú

Pri horúčavách určite každému napadne schladiť sa studenou sprchou. Studená sprcha počas horúceho letného dňa však môže spôsobiť pocit ešte väčšieho tepla. Naše telo sa snaží prispôsobiť chladným podmienkam, a preto nastáva regulácia telesnej teploty. Organizmus sa zahreje, čo znamená, že vám v skutočnosti môže byť ešte teplejšie, než pred samotnou studenou sprchou. V lete sa preto radšej studeným sprchám vyhnite a dajte si namiesto tohosprchu s vlažnou až teplou vodou, ktorá uvoľní telo. Voda s primeranou teplotou, ktorú na svojom tele nepociťujete ako studenú, ale ani ako horúcu, je pre pokožku prirodzená. A keď sa po sprche neutriete, urobíte najlepšiu vec na svete. Voda, ktorá bude schnúť postupne priamo na pokožke, vás bude ochladzovať aj naďalej. Dobrým spôsobom je aj prikladanie studených obkladov na zápästia, krk či čelo. Schladiť organizmus zaručene pomôže aj namočenie chodidiel do vedra so studenou vodou.

5. Noste ľahké a vzdušné oblečenie

Počas leta siahnite po ľahkých, voľných strihoch a vzdušných materiáloch ako súbavlna či ľan. Syntetické materiály počas leta nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Dobrým riešením je zvoliťsvetlé oblečenie, ktoré na rozdiel od čiernych farieb nepriťahuje k sebe slnečné lúče. Nezabudnite ani na kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom či pokrývku hlavy, ktorá je počas leta nesmierne dôležitá, aby vás chránila pred priamymi slnečnými lúčmi.

6. Jedzte ľahké jedlá

Počas horúčav potrebuje organizmus vynaložiť viac energie na to, aby sa vyrovnala teplota nášho tela s teplotou vonkajšieho prostredia, preto sa znižuje bazálny metabolizmus. Siahnite pretopo studených a ľahkých jedlách ako sú šaláty, zelenina či ovocie. Tieto potraviny naviac obsahujú množstvo vody, čím podporia pitný režim. Sú jednoduché na prípravu, a preto nemusíte počas leta zapínať sporák či rúru, ktoré by vytvárali vo vašom vyhriatom príbytku ďalšie zbytočné teplo. Vyhnite sa ťažkým vysmážaným či mäsitým jedlám. Skvelým tipom je konzumácia studenej uhorky alebo ľadovo vychladeného melónu.

7. Tienenie žalúziami či roletami

Najúčinnejšie sú rolety, ktoré zabránia preniku slnečných lúčov dovnútra. Pomôžu tiež žalúzie, ktoré cez deň zachytávajú teplo, avšak počas noci zabraňujú studenému vzduchu prúdiť do vnútra, preto ich počas noci vytiahnite hore. Ak nemáte žalúzie alebo rolety postačia aj klasické závesy.Ráno domácnosť vyvetrajte a počas celého dňa majte okná zatvorené, aby ste zabránili horúcemu vzduchu prúdiť dovnútra.Vo večerných hodinách aspoň na pár minút vytvoríte prievan, aby ste do miestností dostali príjemný svieži večerný vzduch.

8. Naplánujte si cvičenie

Doprajte svojmu telu pohyb aj počas leta. Dôležité je správne sinaplánovať športovú aktivitu, aby ste necvičili počas najteplejšej časti dňa. Odporúča sa začať s cvičením skoro ráno alebo neskoro večer, keď je vonkajšia teplota nižšia. Pohyb je pre naše teplo prirodzený a zdravý, preto ho počas leta nevynechávajte.

9. Použite ventilátor, pozor na správne nasmerovanie

Ventilátor neochladzuje vzduch, len ho udržuje v neustálom pohybe. Vytvorí chladiaci efekt a príjemný vánok.Miestnosť je o trochu chladnejšia, ako keby tam vzduch len tak stál. Ventilátor nasmerujte vždy mimo ľudí. Prúd vzduchu z ventilátora môže totiž zapríčiniť zápal očí, uší alebo dutín, prispieť k bolestiam zubov alebo ďalším zdravotným problémom.

Ideálnou náhradou ventilátora je už spomínaná klimatizácia, ktorá vďaka inteligentným technológiám nielenže ochladí vzduch v domácnosti, ale zabezpečí, aby prúdenie vzduchu bolo príjemné, úplne tiché, bez ohrozenia zdravia a ekonomicky efektívne.

10. Vypnite elektroniku, ktorú práve nepoužívate

Elektronické spotrebiče produkujú teplo, aj keď ich práve nemáte zapnuté a prispievajú k celkovej teplote v miestnosti. Dobrým riešením je pretovypojiť ich z elektrickej zásuvky a efektívne znížiť zbytočné prehrievanie miestnosti. Teplo produkujú aj rôzne nabíjačky, lampy, sporáky či chladničky. Vypnúť elektrické spotrebiče zo zástrčky nielen šetrí elektrickú energiu ale pomáha ochladiť miestnosť.

Všetky uvedené tipy určite pomôžu schladiť organizmus počas horúceho leta, avšak klimatizácia je rýchly a účinný pomocník, ktorý navyše poslúži počas celého roka. Pokiaľ nechcete klimatizáciu vyplatiť jednorazovo, máme pre vás riešenie.Zoberte si klímu od ZSE na splátky, už od 1 € denne.Naviac získateElektrinu pre klímu na rok zadarmo, počas celého roka chladíte alebo vykurujete váš príbytok zadarmo (až do objemu 300 kWh). Z našej širokej ponuky klimatizácií značiekSamsung, Daikin či Hisensesi vyberie naozaj každý.

Kombináciou tipov na schladenie môžete efektívne znižovať svoju telesnú teplotu, čím si zaistíte pohodlie a príjemný pocit počas leta. S výberom vhodnej klimatizácie, ktorá naplní vaše potreby, vám pomôže náš tím skúsených odborníkov. Nechajte to na nás a vy si užívajte leto so svojimi najbližšími.

O autorovi

Peter Pirč

Už 20 rokov sa venujem navrhovaniu a inštaláciám klimatizačných systémov. Rád pomôžem s výberom vhodnej klimatizácie, jej umiestnením a spôsobom inštalácie, aby plnila vaše potreby a očakávania.

Ďalšie články autora: