Cesta elektromobilom na zahraničnú dovolenku vôbec nemusí byť výzvou. Stačí mať silného roamingového partnera a venovať trochu času plánovaniu zastávok na nabíjanie. Zároveň je dobré, ak majitelia elektromobilov vedia, ako teplo ovplyvňuje ich elektrické autá. Prečítajte si článok, ktorý sme pre vás pripravili v spolupráci s portálom Autoviny.sk.

ZSE Drive – spoľahlivý roamingový partner

Nezáleží na tom či si svoje prázdniny najradšej užívate pri mori či na horách. Vďaka silnej pozícii ZSE Drive ako roamingového partnera sa vodiči elektromobilov s kartou ZSE Drive dokážu plnohodnotne nabíjať od Gibraltáru až po Tornio na severe Fínska a od Rumunskej Konstansy až po Vigo na západe Španielska.

Jednou z najpopulárnejších dovolenkových destinácií veľkej časti Slovákov je už tradične Chorvátsko. Ak sa chystáte elektromobilom práve tam, s kartou ZSE Drive sa viete nabiť na niekoľkých desiatkach nabíjacích staníc, a to hlavne v Rakúsku či Slovinsku. Akonáhle budete postupovať južnejšie a budete cestovať do Zadaru či Splitu, môžete využiť nabíjacie stanice partnerských spoločností ako Petrol , HEP či ChargePoint. Na svoje si prídu aj milovníci hôr a turistiky. Ak by ste chceli preskúmať rakúske Alpy či Dolomity, určite Vás poteší hustota a široký výber nabíjacích staníc v Rakúsku, Nemecku a Taliansku. 

Medzi najlepšie a najspoľahlivejšie stanice celej Európy patria dlhodobo stanice spoločnosti IONITY, ktoré pokrývajú veľkú časť diaľničných odpočívadiel a poskytujú vodičom nabíjanie na výlučne ultra-rýchlych nabíjacích staniciach. Ďalšími silnými spoločnosťami dostupnými cez kartu ZSE Drive sú OAMTC a Smatrics v Rakúsku, EnBW a E.ON v Nemecku, HEP a Petrol v Slovinsku a Chorvátsku.

Aktuálne majú tak vodiči k dispozícii až 80-tisíc nabíjacích bodov v 30 krajinách Európy. Počas roka 2022 zákazníci ZSE Drive precestovali spolu až 435 000 km s nabíjaním cez kartu ZSE Drive. Všetky nabíjacie stanice, ktoré sú súčasťou roamingu, nájdu zákazníci v mobilnej aplikácii ZSE Drive alebo na webovej stránke ZSE Drive.

Koľko stojí nabíjanie v zahraničí?

Ako vidieť, elektromobily už dávno neslúžia len na krátke mestské trasy, ale čoraz viac ľudí im dôveruje aj na dlhé cesty na dovolenku.

Nabíjanie v zahraničí je navyše veľmi jednoduché: zaplatíte jednorazový hodinový poplatok a nabíjate koľko chcete a kdekoľvek chcete.

Všetky nabíjacie stanice, ktoré sú súčasťou roamingu, nájdu zákazníci v mobilnej aplikácii ZSE Drive alebo na webovej stránke ZSE Drive.

Ako na bezproblémovú jazdu?

Dovolenka má byť časom pohody a oddychu. Aby vám kvôli cestovaniu elektromobilom nepribudli zbytočné vrásky, máme pre vás niekoľko tipov, ako na bezproblémovú jazdu:

1. Dovolenku si naplánujte

Tak ako autá so spaľovacím motorom potrebujú občas dotankovať, aj elektromobil potrebuje „dobiť baterky“. Aby ste predišli zbytočnému stresu, naplánujte si cestu vopred a vyberte si konkrétne zastávky, kde auto nabijete. Pomôcť vám môže aj mapa na našom webe.

2. Jazdite s rozvahou

Podobne ako pri benzínových a naftových autách platí, že čím agresívnejšie jazdíte, tým viac energie sa vyžaduje, čím sa znižuje celkový dojazd vozidla. Preto ak budete jazdiť s rozvahou a podľa predpisov, predĺžite tak počet najazdených kilometrov na jedno nabitie.

3. Vyvarujte sa horúčav

Extrémne teplo ovplyvňuje aj rýchlosť nabíjania, preto ak vaše vozidlo nedisponuje pokročilým systémom tepelného manažmentu batérie, vyberte si pre rýchlejšie nabíjanie skoré ráno, alebo neskorý večer.

4. Dobíjajte aj v noci

Aj keď necháte auto večer bezpečne zaparkované, stále v ňom prebiehajú drobné elektrické procesy, ktoré zapríčiňujú pomalé vybíjanie batérie. Jedným z takých procesov je ochladzovanie batérie. Aby ste predišli neočakávanému rannému zdržaniu kvôli vybitej batérii, pokojne nechajte vozidlo na nabíjačke celú noc. Vozidlo má zabudovaný systém, vďaka ktorému sa batéria „neprebije“, práve naopak, budete mať istotu, že vás nečaká žiadne nepríjemné prekvapenie v podobe vybitej baterky.

5. Využívajte regeneratívne brzdenie

Regeneratívne brzdenie je systém zotavenia energie využívaný vo väčšine elektromobilov, ktorý pomáha nabíjať batériu pri brzdení. Typicky elektrický motor funguje ako generátor, takže energia môže prechádzať oboma smermi medzi motorom a batériou. Regeneratívne brzdenie pomáha predlžovať dojazd elektrického vozidla.


No a najdôležitejšou radou, ktorú pre vás máme, je: Užite si dovolenku! 🙂

O autorovi

Rastislav Žembery

Od roku 2017 formujem oblasť elektromobility na Slovensku prostredníctvom produktov a služieb ZSE Drive. Teší ma, že takto môžem prispieť k čistejšej budúcnosti pre miesta, v ktorých žijeme, ako aj k udržateľnej budúcnosti pre našu planétu.

Ďalšie články autora: